ZigBee wireless

Image

A ZigBee kifejezetten okosotthon alkalmazásokhoz létrehozott wireless szabvány és protokoll, amelyet a ZigBee Alliance nevű nemzetközi szervezet fejleszt és felügyel. A ZigBee a Z-wave-hez hasonlóan központi vezérlésre alapozott mesh networkbe szervezett háló, amelybe maximálisan 255 csomópont szervezhető. A rádiós interfész a 868 MHz (Európa, 20kbps) mellett a 2.4 GHz-es (worldwide, 250 kbps) tartományt is használja, és így a 2.4 GHz-en működő ZigBee eszközök az egész világon ugyanazt a rádiós sávot használják (Z-Wave régiónként eltérő).

A ZigBee protokoll a 2.4 GHz-en nagyobb átviteli sebességet biztosít kisebb direkt hatótáv mellett, mint a Z-wave, de mivel mesh szervezésű, az okosotthon alkalmazások szempontjából ez nem számít.

A ZigBee tervezésénél az elsődleges szempont volt az alacsony energiafogyasztás és így a hosszú működési élettartam, ami okosotthon alkalmazásoknál igen előnyös. Szemben a Z-wave szabvánnyal a ZigBee nyitott szabvány, és így az autentikáció is lazább ami azzal jár, hogy az egyes eszközgyártók termékei nem feltétlenül működnek együtt zavaratlanul (míg a Z-wave esetében ez így van).

A ZigBee három eszköz osztályt használ:

Zigbee Coordinator (ZC): ez a hálózat központi vezérlője, amely menedzseli a hálót és gateway a külső hálózatok felé (internet). ZC-ből minden hálóban csak egy lehet.

Zigbee Router (ZR): ez az eszközosztály amellett, hogy a saját programjában foglalt funkciókat ellátja, adattovábbítóként is működik más csomópontok felé.

Zigbee End Device (ZED): ez az eszközosztály a saját programjában foglalt funkciókat ellátja, kommunikál a központtal vagy a szomszédos csomóponttal, de nem továbbít adatokat. Ez lehetővé teszi, hogy az eszköz ideje nagy részében alvó üzemben legyen, ami lehetővé teszi a hosszú élettartamot.

 

Megoldást szállítunk nem csak tárgyakat!

logo

A Cognitech Intelligens Technológiák Kft az 1990-es alapítású Cognitech Informatikai Kft., utódcége, melyet annak idején a Számalk és az MTA SZTAKI mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó néhány munkatársa hozott létre dr. Koch Péter, a Számalk Szakértő Rendszerek Kutató Laboratóriuma vezetőjével az élen. Az alapítók között magasan képzett informatikus, villamosmérnök és matematikus munkatársak voltak.

©2024 Cognitech Intelligens Technológiák Kft. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 19. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Kereső