Z-Wave protokoll

Image

A Z-Wave egy 2003-ban a Zensys által kifejlesztett mesh network alapú rádiós protokoll, amelyet elsősorban otthonautomatikai célokra hoztak létre. A technológia mögött egy nemzetközi szervezet, a Z-Wave Alliance  áll, amely biztosítja a Z-Wave-t használó eszközök közötti kompatibilitást. Szemben a WIFI-vel a Z-Wave az alacsonyabb frekvenciás ISM tartományban működik (908.42 MHz-es sáv az USA-ban és a 868.42 MHz-es sáv Európában) és így elkerüli az interferenciát a zsúfolt 2.4-5 Ghz tartományban működő WIFI-s és Bluetooth-os eszközökkel.

A Z-wave hálózat csomóponti eszközökből (szenzorok, aktuátorok) és egy elsődleges vezérlőből áll, amely a hálóban egyedüliként kapcsolódhat az internetre a távoli vezérlési parancsok (PC, tablet, okostelefon) fogadására. Természetesen maga a Z-wave háló az internettől függetlenül automatikusan is működik elvégezve az előre programozott feladatokat, csak a távoli elérés nincs biztosítva ilyenkor.

Minden egyes Z-Wave hálózat egyedi hálózat azonosítóval (Home ID) rendelkezik, amelyet az elsődleges vezérlő oszt ki minden, az adott hálózathoz csatlakozó eszköznek, amely ennek alapján dönti el, hogy egy beérkezett parancs a saját hálózatból érkezett-e vagy sem. Az egyes csomóponti eszközök ezen felül egyedi csomóponti azonosítóval (Node ID) rendelkeznek, ez azonosítja őket a hálózaton belül.

A Z-Wave által használt mesh network technológia lehetővé teszi, hogy a háló egyes csomópontjaiban lévő Z-wave eszközök jelismétlőként is működjenek, így a nem szükséges, hogy a vezérelt eszköz és az elsődleges vezérlő közvetlen rádió hatótávon belül legyenek. Az is elég, ha van olyan csomóponti eszköz, amely mindkettő rádió hatósugarán belül van, így tovább adhatja az adatokat és parancsokat mindkét irányban (ugrás/hop). A hálózaton belül maximálisan 4 ilyen ugrás lehetséges, hiszen minden ugrás késleltetéssel jár, és túl sok ilyen már számottevően kitolhatná a rendszer reakcióidejét.


Például ha a fenti mesh hálóban a direkt A-D út nem járható egy közbeeső fal miatt, a kommunikáció az A-F-D úton mehet, és ha az sem működik még mindig ott van pl. az A-B-C-D útvonal.

A Z-wave rendszerben a direkt rádiós hatótáv épületen belül (az anyagok és szerkezet függvényében) 12-16 m, kültéren akár 80-100 m is lehet. Az okosotthon rendszerek szempontjából az a fontos, hogy a mesh technológia miatt a megengedett 4 ugrással akár 50m is áthidalható az épületen belül, és a központi vezérlő rádiós holtterében lévő eszközök is elérhetővé válnak.

Egy Z-Wave hálózathoz maximálisan 232 eszköz csatlakoztatható, ami jóval kevesebb, mint akár a ZigBee, akár a KNX eszközszáma, de a egy okosotthon automatizálási igényeit bőségesen kielégíti.

Image

A Z-wave alacsony teljesítmény igénye biztosítja, hogy számos Z-wave eszköz elemes tápellátással működjön hosszú évekig, ami lehetővé teszi ezek könnyű áttelepíthetőségét szükség esetén és elemet is csak ritkán kell bennük cserélni.

A technológia legújabb változata a ‘Next Gen’ Z-wave platform (series 500, Z-Wave Plus™ certified) az eredeti Z-wave-hez képest több ponton is jelentős műszaki továbblépést jelent a lefelé kompatibilitás teljes megőrzése mellett.

Ilyenek például:

  • 67% hatótáv növekedés,
  • 50% elem élettartam növekedés,
  • 250% sávszélesség növekedés,
  • több RF csatorna.

A  Z-Wave kommunikáció az AES-128 titkosítást használja, amely azonos szintű védelem, mint amit a pénzügyi intézmények használnak  az érzékeny banki adatok védelmére.

A Z-Wave az egyik legelterjedtebb wireless otthonautomatikai kommunikációs protokoll, amire sok rendszergyártó építi a rendszereit, többek között ilyen az általunk használt FIBARO termékcsalád is.

A Z-Wave technológiáról további információk érhetők el az alábbi linkeken:

https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave

https://www.smartkit.hu/mi-a-kulonbseg-a-z-wave-es-a-zigbee-kozott-132

https://www.intelligensvilag.com/hirek/mi-a-z-wave-miert-eppen-o-miert-eppen-mi

https://bravosmart.hu/mi-az-a-z-wave/

https://www.z-wave.com/

https://www.silabs.com/products/wireless/mesh-networking/z-wave/specification

 

 

 

Megoldást szállítunk nem csak tárgyakat!

logo

A Cognitech Intelligens Technológiák Kft az 1990-es alapítású Cognitech Informatikai Kft., utódcége, melyet annak idején a Számalk és az MTA SZTAKI mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó néhány munkatársa hozott létre dr. Koch Péter, a Számalk Szakértő Rendszerek Kutató Laboratóriuma vezetőjével az élen. Az alapítók között magasan képzett informatikus, villamosmérnök és matematikus munkatársak voltak.

©2024 Cognitech Intelligens Technológiák Kft. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 19. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Kereső