Általános információk

Okosotthon - Smarthome

Az utóbbi időben, látván az erre irányuló és egyre növekvő hazai igényeket új üzletágként az okosotthonok forgalmazását és telepítését is felvettük a tevékenységeink közé.
Image

Cégünk jelenleg főleg a FIBARO rendszerre alapozott okosotthonok tervezésével és telepítésével foglalkozik, de Taphome, KNX alapú és LOXONE rendszerekkel is dolgozunk, amennyiben erre megrendelői igény mutatkozik.

Image
Image
Image

Mi és mire jó az okosotthon?

Mára az okosotthonok a hollywood-i sztárok villáiból beköltöztek az emberek hétköznapjaiba, és már itthon is egyre terjedő igény –különösen új építésű házak, lakóparkok és még irodák esetén is - az okosfunkciókra alapozott otthon- és épületautomatika használatba vétele.

Ha egy építési beruházó ma versenyképes akar lenni, nem hagyhatja ezt figyelmen kívül, ezért egyre gyakoribb az építendő ingatlanok „felturbózása” okosotthon funkciókkal.
Image

Automatizált kényelem

Napjainkra az okosotthon rendszerek piaca mind a technológia, mind pedig a kínált szolgáltatások tekintetében igen fejletté vált és számos gyártó közül válogathat, aki tulajdonosként vagy beruházóként erre szánja magát.

Egy jól megtervezett és „beérett” okosotthon rendszer tükrözi a használójának az életvitelét és emiatt egyéni vonásokkal rendelkezik, hiszen éppen ez a lényege – mondhatnánk ahány tulajdonos, annyi okosotthon.

Az okosotthonok a megvalósított funkciók és az alkalmazott technológia tekintetében tipizálhatók. Ami a funkciókat illeti, a legtöbb okosotthon rendelkezik olyan alapvető funkciókkal, mint
világításvezérlés

smarthome03Az okosotthon világításvezérlése nem egyszerűen a fényforrások automatikus fel-le kapcsolgatását jelenti, hanem komplex, a teljes otthonunkra kiterjedő, a környezeti viszonyokhoz és az aktuális élethelyzethez igazodó „fényjelenetek” létrehozását és kezelését.

A „fényjelenet” annyit jelent, hogy az ingatlan világítási körei (akár beleértve a kültéri, kert-és medencevilágítást is) az előre létrehozott logika mentén, az élethelyzetre jellemző feltételekhez igazodva (milyen tevékenységet folytatunk éppen az adott helyen) összehangoltan vezérli az egyes helységek megvilágítását.

800 Fibaro Ide tartozik, mint egyszerű alapfunkció a jelenlét szimuláció esetében a világítások program szerinti kapcsolgatása, az éjjeli fény ill. fogadófény funkció is, ezeket a megfelelő helyen külön tárgyaljuk. Valójában azonban a világításvezérlés igazi erejét az intelligens fényjelenet kezelés mutatja. Ilyen esetekben a lakók által kialakított tipikus élethelyzetekhez létrehozott, akár a teljes ingatlanra kiterjedő fényjelenetek aktiválódnak, ha a megfelelő feltételek teljesülnek. Ezek a jelenetek függhetnek az évszaktól, napszaktól, munka-vagy pihenőnaptól, és a lakók pillanatnyi élethelyzetétől. Más jelenet hozható létre, ha éppen bulit tartunk, békés családi vasárnap délutánt vagy éppen intim együttlétet élünk át.

A fényjelenetek összeköthetők a multimédia vezérléssel is, és így komplex, az alkalomtól függő audiovizuális helyzetek hozhatók létre. Például, ha a nálunk tartott bulik az idő előrehaladtával válnak egyre pörgősebbé, a „buliszitu”-hoz létrehozott fényjelenetek és a kapcsolódó multimédia funkciók is igazodhatnak ehhez.

Mindezen folyamatok automatikusan, az előre adott és a feltételektől függő programok alapján zajlanak, de természetesen mindig adott az akár távoli beavatkozás lehetősége- annak számára, akinek erre jogosultsága van.

Mozgás/behatolás/CO2/füstérzékelés

smarthome safetyAz okosotthonok nem csak a kényelmünket szolgálják de gondoskodnak a biztonságunkról is. Az okosotthon rendszerbe integrálható saját, vagy más gyártó által szállított érzékelők jeleit feldolgozva az előre elkészített program szerint intézkedik az otthon és személyi biztonság védelmére. Az okosotthon központ kapcsolatban áll a telepített riasztó, kamera és tűzriasztó rendszerrel, így az érzékelők felől jött jelzések alapján hajtja végre a szükséges biztonsági és életvédelmi intézkedéseket.

Például behatolási kísérlet észlelésekor leereszti a redőnyöket, aktiválja a riasztórendszert, értesíti a biztonsági szolgálatot és a tulajdonost.

Ezeket aztán ki lehet egészíteni időjárás figyeléssel, öntözés-és medencevezérléssel, szaunavezérléssel és persze össze lehet kötni az esetlegesen telepített riasztó-és kamerarendszerrel is.
Egy jól megtervezett és gondosan programozott okosotthon haszna nem elsősorban a távoli vezérelhetőségben rejlik (persze ezt is biztosítja), hanem az otthon rendszereinek a tulajdonos életviteléhez alkalmazkodó automatikus működtetésében.

A célközönség

Fontos kiemelni, hogy az okosotthon egy rendszer, amely nem egyszerűen vezérli a háztartás egyes elektromos eszközeit, de az egészet a környezeti állapot (időjárás, napszak, hőmérséklet, riasztási esemény stb.), az aktuális élethelyzet (felkelés, indulás, érkezés, lazítás, éjszaka, buli van, nyaralunk stb.) és az ezek kezelésére előírt programok alapján összehangoltan, az otthonunkat komplex egészként kezelve menedzseli. Egy jól bejáratott okosotthon rendszer valójában nem egyedi eszközöket, hanem a tulajdonosokra jellemző élethelyzeteket kezel automatizálva.

Az okosotthon vezérlő rendszere az alap telepítést követően a használat során „megismeri” a lakók életviteli rutinjait és egyre pontosabban alkalmazkodik a bent lakók szokásaihoz. Nem csak kényelmesebbé teszi otthonunkat, de optimalizálja a fenntartási költségeinket, gondoskodik a biztonságunkról és lehetővé teszi, hogy otthonunk pillanatnyi működési állapotáról bárhonnan az okostelefonunk, tabletünk, számítógépünk segítségével azonnali információt kapjunk, és persze szükség esetén be is tudjunk avatkozni.

Az okosotthon megoldások mára a luxusvillák világából a hétköznapokba vándoroltak át és szinte minden otthon típushoz található ár/érték arányban ideális megoldás, legyen szó nagyobb kertes ingatlanról, sorházi lakásról, soklakásos társasházról vagy akár panelről. Természetesen a skála elég széles, de ma már nincs olyan otthon, amihez ne lenne megfelelő megoldás. Ne feledjük azt se, hogy egy okosotthon nem csak a kényelmünket szolgálja, de hozzáértő tervezés és programozás után jelentősen csökkenti rezsiköltségeinket és növeli a biztonságunkat is. Ha tehát azt kérdezzük, kiknek is ajánlható az okosotthon, a válasz egyértelmű: mindenkinek. Ha azonban úgy merül fel a kérdés, hogy kinek milyen okosotthon megoldást javasolunk, a válasz már nem ilyen egyszerű. Természetesen másként áll a dologhoz a tulajdonos és egy építési vállalkozó/beruházó, hiszen a tulajdonos „mindent” akar, a beruházó viszont általában szeretne az alapfunkciókra szorítkozni. Ennek egyrészt gazdaságossági oka van, másrészt pedig, mivel minden tulajdonos kicsit mást vár majd az okosotthontól, értelmetlen és kivitelezhetetlen lenne – különösen nagy lakásszám esetén – a teljességre törekedni. Ennek ugyanis az lenne az eredménye, hogy végül senki nem lesz elégedett azzal amit kap, viszont a beruházónak jelentős többletköltséget kellene vállalnia.

Persze vannak olyan esetek, például nagyértékű egyedi ingatlanok, vagy kisebb, mondjuk négylakásos társasházak esetén, amikor mód van arra, hogy a tulajdonosokat – ha már ismertek– a munkák korai szakaszában bevonjuk a folyamatba, és így már személyre szabott okosotthon megoldást alakítsunk ki közösen.

Az okosotthon oldaláról ehhez nyilván az szükséges, hogy a leendő tulajdonos részletes tájékoztatást kapjon a lehetőségekről. Ha azonban a beruházás egy nagyobb lakókomplexum vagy a jövendőbeli tulajdonosok még nincsenek meg, a beruházó számára a „személyre szabott” megoldás nem járható út. Ilyenkor beruházói-építési vállalkozói szemszögből a legjobb egy könnyen bővíthető alap okosotthon csomag (esetleg csomagok) kiajánlása, amit aztán minden tulajdonos úgy bővít és módosít, ahogy neki tetszik. Ezzel egyfelől ésszerű mértékű befektetés mellett kiragaszthatja az okosotthon cimkét, másfelől később nem kell az elégedetlen majdani tulajdonosokkal bajlódni, hiszen az adott alapot mindenki úgy fejleszti tovább, ahogy akarja.

Ezzel pedig el is érkeztünk a választható-választandó okosotthon technológiák kérdéséhez, mivel ez szorosan összefügg a bővítés, módosítás lehetőségével.

A technológiák

A jelenleg piacon lévő rendszerek alapvetően három csoportba oszthatók:

  • csak rádiós (pl. FIBARO)
  • csak kábeles (pl. Taphome)
  • vegyes (KNX alapúak, LOXONE stb.)
Image
Image
Image
A rádiós megoldásoknak óriási előnye a rugalmasság és az egyszerű bővíthetőség, mivel egy utólagos változtatás vagy kiegészítés nem jár falbontással vagy egyéb rombolással, a rádiós eszközöket egyszerűen a helyükre kell tenni és utána már csak programozás kérdése az új funkció beépítése a meglévő rendszerbe. Ez a megoldás az új építésű ingatlanoknál – különösen társasházak esetében – is igen költségkímélő, a meglévő ingatlanok „felokosításánal” pedig egyértelműen egyszerűbb, kényelmesebb és olcsóbb az utólagos kábelezést igénylő rendszereknél. Hátrányuk a kábeles megoldásnál gyengébb megbízhatóság, de azért ne felejtsük el, hogy világunk mára a mobil technológiákra épül, és ezek manapság már meglehetősen stabilan működnek nagy méretekben is.

A kábeles megoldások vitathatatlanul megbízhatóbbak, viszont ezeknél vagy mindent előre le kell kábelezni, vagy számolni kell azzal, hogy a változtatás fizikai rongálással fog járni az új kábelutak kialakítása miatt. Beruházói szemszögből a „mindent kábelezzünk le” nem járható a magas extra költségek miatt, a minimál kábelezés pedig általában tulajdonosnak nem elég, viszont bővíteni csak a vadiúj burkolatok bontásával tud.

A tisztán kábeles megoldás az egy tulajdonosú, nagyméretű új ingatlanok (többszintes családi házak , villák stb.) esetében ideális, amikor is a tulajdonossal egyeztetve már a tervezési fázisban elkészülnek az okosotthon specifikációk és ennek alapján a szükséges kábelezési szerkezet is kialakul.

Jelenleg a hazai piacon elérhető, megfelelő support és telepítői háttérrel rendelkező nagyobb cégek rendszerei közül a legismertebbek a FIBARO, a LOXONE, Taphome, Domintell és a különböző KNX-re alapozott rendszerek.

Az egyes technológiai megoldásokról részletesebben a Tudástár menüpontban lehet tájékozódni.

Megoldásaink

Cégünk jelenleg főleg a FIBARO rendszerre alapozott okosotthonok tervezésével és telepítésével foglalkozik, de Taphome, KNX alapú és LOXONE rendszerekkel is dolgozunk, amennyiben erre megrendelői igény mutatkozik.

FIBARO

A cég a rádiós okosotthon rendszerek piacvezető gyártója, amely az okosotthon funkciókat teljesen lefedő megoldáskészletet kínál.

TAPHOME

A Taphome egy kábeles kialakítású rendszer, amely kedvező ár/érték aránnyal biztosítja az okosotthon funkciók megvalósítását.

KNX

A KNX minden szempontból az épületautomatizálás nagyágyúja, amely több ipari szabványból fejlődött ki és immár 25 éves piaci múltra tekinthet vissza.
Mind a LOXONE, mind pedig a KNX alapvetően kábeles megoldás, de mindkettőnek van rádiós eszközkészlete is, viszont ezek a rendszerek drágábbak a FIBARO-ra alapozott megoldásoknál. Fontos tudni, hogy a fenti rendszerek mögött mind nagy nemzetközi cégek és szervezetek állnak, így a támogatás és az eszköz utánpótlás hosszútávon is biztosított.
A fentieket kiegészítve az utóbbi időben felvettük a profilunkba a Taphome rendszert is, ami egy tisztán kábeles megoldás, de az árfekvése jobb a LOXONE vagy KNX alapú rendszereknél.
 

Vállaljuk bármely fenti rendszertípus esetében teljes okosotthon projektek kivitelezését az igényfelméréstől és tervezéstől a telepítésen át a teljes felprogramozásig. Mivel a tapasztalatok alapján az okosotthon „lakva ismerszik meg”, ezért vállaljuk megállapodás szerinti ideig a rendszer követését és a tulajdonosi igények változásához történő igazítását.

Kérje ingyenes felmérésünket és ajánlatunkat!

Megoldást szállítunk nem csak tárgyakat!

logo

A Cognitech Intelligens Technológiák Kft az 1990-es alapítású Cognitech Informatikai Kft., utódcége, melyet annak idején a Számalk és az MTA SZTAKI mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó néhány munkatársa hozott létre dr. Koch Péter, a Számalk Szakértő Rendszerek Kutató Laboratóriuma vezetőjével az élen. Az alapítók között magasan képzett informatikus, villamosmérnök és matematikus munkatársak voltak.

©2024 Cognitech Intelligens Technológiák Kft. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 19. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Kereső